Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A MGYAITT legfrissebb hírei

Elérhetőek az ESPA/APAGBI webinar előadásai: Airway Management and ventilatory strategies in Neonates and children: case-based reflections by the Experts

Általános 2024.06.13.

Minden kedves orvos és szakdolgozó kollégánk figyelmébe ajánlottuk a ESPA-APAGBI ingyenes, angol nyelvű online oktatási eseményét az "Airway Management and ventilatory strategies in Neonates and children: case-based reflections by the Experts" témában.

A 2024.06.05-én elhangzott előadások megtekinthetőek ide kattintva

Kollégáink véleményét, visszajelzését várjuk - Airway management in neonates and infants: European Society of Anaesthesiology and Intensive Care and British Journal of Anaesthesia joint guidelines  

Általános 2024.06.06.

Megjelenése óta az aneszteziológiai és gyermekintenzíves nemzetközi kongresszusok egyik fő témáját képezi az „open access” módon hozzáférhető, újszülöttek és csecsemők légútbiztosításáról szóló ESAIC-BJA irányelv:

https://www.bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(23)00498-1/fulltext

Sürgős sebészi légút (eFONA) gyermekkorban - néhány érdekes online forrás

Általános 2024.06.03.

A gyermekkori nehéz légútbiztosítás során extrém ritka, ugyanakkor életbevágó az ún. CICO (Can't Intubate, Can't Oxygenate) szituáció megfelelő menedzselése. Erre való felkészülésben segíthet a következő néhány cikk, videó, melyet érdeklődő, szakvizsgára készülő olvasóinknak ajánlunk:

Gyermekanesztézia - szülői- és betegtájékoztató források (APAGBI)

Általános 2024.06.03.

Érdemes ellátogatni a brit gyermekaneszteziológusok honlapjára, ahol többek között életkoronként eltérő, műtét előtti betegtájékoztató videókat, képregényeket, valamint szülői tájékoztató anyagokat találhatunk.

https://www.apagbi.org.uk/index.php/children-and-young-people

Vakcináció - szívműtétre váró és szívműtött csecsemők és gyermekek

Általános 2024.05.21.

Házi gyermekorvos kollégák, gyermekkardiológusok, valamint a gyermekintenzív ellátásban dolgozó kollégáink számára ajánljuk a GOKVI Gyermekszív Központ munkacsoportja által készített dokumentumot, amely szívműtétek előtt/után, valamint vérkészítmények alkalmazását követően tesz javaslatot a kötelező és ajánlott védőoltások időzítésére csecsemők és gyermekek esetében.

A dokumentum elérhető ide kattintva

 

EZ-IO sürgősségi csontkanül - „MR-kondicionális" FDA minősítés

Általános 2024.05.14.

Ezúton tájékoztatjuk a gyermekanesztéziában/intenzív terápiában, gyermeksürgősségi ellátásban, gyermekmentésben tevékenykedő orvosokat és szakdolgozókat, hogy a kritikus állapotú gyermekek ellátásában leggyakrabban használt EZ-IO márkájú intraossealis kanül (sürgősségi csontkanül) az FDA által „MR conditional” minősítést kapott.

A budapesti gyermek MR vizsgálatok nagy részét végző 2 centrum vezető radiológusaival  (HOGYI: Dr. Balázs György, SE: Dr. Varga Edit) egyeztetve a következő álláspontot alakítottuk ki:

Túl sok a jóból - érdekes esetismertetés az Anesthesiology folyóiratból

Általános 2024.05.14.

Csecsemők altatása során az altatógép „oxigén flush" szelepének alkalmazása életveszélyes lehet - hívja fel a figyelmet ez az érdekes esetismertetés, amelyet az Images In Anesthesiology rovatban open access formátumban olvashatunk:

https://pubs.asahq.org/anesthesiology/article/136/2/326/118008/Too-Much-of-a-Good-Thing-Iatrogenic-Pediatric

Volt már hasonló tapasztalata? Kíváncsian várjuk olvasóink visszajelzését a kapcsolat@mgyaitt.hu címen.

MGYAITT 2024 Kecskemét - kongresszusi előadások

Általános 2024.05.14.

Jelszóvédett, regisztrált tagjaink által elérhető módon megtekinthetőek Társaságunk idei kongresszusának előadás diái, ide kattintva

Az esemény hangulatát természetesen nem adják vissza, de fontosabb tudnivalók visszakereséséhez, esetleg vizsgára készüléshez hasznosak lehetnek.

Critical Care Reviews - Hot Trials: a felnőtt intenzív ellátás idei izgalmas vizsgálatai

Általános 2024.04.29.

Gyermekekkel foglalkozó kollégáinknak is ajánljuk a Rob Mac Sweeney észak-ír intenzíves és csapata által működtetett Critical Care Reviews oldalt és a Hot Trials menüpontot!

https://mail.criticalcarereviews.com/latest-evidence/hot-trials

 

Rekordszámú résztvevő a 25 éves gyermekmentés alkalmából rendezett MGYAITT 2024 kongresszuson

Általános 2024.04.29.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat szakmai csapata és a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MGYAITT) vezetősége kooperációjában létrejövő gyermekintenzíves kongresszus 2024.04.18-20. között, Kecskeméten került megrendezésre. A három nap alatt rekordszámú (377 fő) regisztrált résztvevő összesen 57 előadás és 12 workshop közül választhatott, a szakmai program mellett is rengeteg izgalmas beszélgetés és társasági esemény zajlott.

A hagyományoknak megfelelően átadásra kerültek a MGYAITT vezetősége által megszavazott díjak:
- Tekulics-díj: Dr. Bolyos Aranka (Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc)
- Legjobb szakdolgozói előadás díja: Boros Zsuzsanna (Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet)
- Hirsch-díj: Dr. Incze Marietta (DEKK Gyermekgyógyászati Klinika)

Az előadások diái a regisztrált tagok számára rövidesen elérhetőek lesznek a mgyaitt.hu honlapon, az esemény további fényképei a https://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/MGYAITT24/Fotok oldalon megtekinthetőek.

Köszönettel tartozunk a kiállító cégeknek, és a gördülékeny lebonyolítást biztosító Convention Kft-nek.

A díjazottaknak és az egész előadói-oktatói csapatnak (köztük rengeteg Szent Mártonos dolgozónak) gratulálunk - az esemény igazán méltó módon ünnepelte meg a hazánkban idén 25 éves gyermekmentést!